środa, 1 lutego 2012

Witamina B 17



Występowanie B17 

Pestkach lub nasionach owoców: jabłek, moreli, wiśni, nektarynek, brzoskwiń, gruszek, śliwek,

 Fasoli:bób (Vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna (Phaseolus coccineus).

Orzeszkach:  gorzkie migdały, macadamia (podobne do laskowych), nerkowca

Jagodach: Niemal wszystkie dzikie jagody. Jeżyny, aronii, żurawiny błotnej, dziki bez (Sambucus L. ), malin, truskawek.

Nasionach:  lnu, sezamu, chia (Salvia hispanica) - czyli oleiste

Trawach: Akacja (Acacia Mill.) , alfalfa (skiełkowana), wodnych trawach, sorgo alpejskie (Sorghum halepense (L.) Pers.), trojeść amerykańska (Asclepias syriaca), trawa pszeniczna.

 

Ziarnach: kasz owsa, jęczmienia, brązowego ryżu, gryki, kasz, chia, lnu, prosa, żyta, wyki, ziarna pszenicy.

I innych: Pędach bambusa, fuschia roślin, Sorgo (Sorghum Moench) , dzikiej hortensji, cis drzewa (igieł, świeże liście) (cis jest trujący! nie wiem kto takie rzeczy wmawia ludziom!).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz