środa, 1 lutego 2012

Kapsaicyna

Kapsaicyna, pikantny składnik papryki, niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria - informuje pismo "Biochemical and Biophysical Research Communications". Jak wykazali naukowcy z Nottingham University, kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Także inne spokrewnione z kapsaicyną związki - tak zwane wanilloidy - potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych. Zdaniem autorów badań odmienność mitochondriów to "pięta Achillesowa" wszystkich nowotworów, a więc lek, który działałby tylko na nie, mógłby być skuteczny i uniwersalny w terapii wszystkich nowotworów. Ponieważ powszechne spożycie papryki wykazało względną nieszkodliwość kapsaicyny, badania kliniczne nad jej zastosowaniem w leczeniu nie powinny być kosztowne ani długotrwałe, ale z powodu niemożności opatentowania składników i taniości samego leku – nie będzie możliwa jego produkcja. Kapsaicyna rozpuszcza się tylko w oleju i w alkoholu. Ludzie zdrowi na  początku  przyjmowania silnej papryki muszą  przez kilka miesięcy stopniować  dawki – ale ludzie chorzy na raka nie mają czasu  - dlatego  należy zaczynać od jednej łyżeczki dziennie i zwiększać  każdego dnia o 1 aż do 5.   Przepis otrzymałam od samego źródła czyli od Pana Jana Fabisiaka z Łasku, którego żona żyje po kapsaicynie i guz w głowie  z 6,5  przestał istnieć – a z tym glejakiem nie miała szans – była już rośliną. Po 4 miesiącach guz miał 11mm, po kolejnych 6 miesiącach – 9mm. Obecnie jest w pełni zdrowa. Ważne – ludzie, którzy w ciężkim – ale nie w terminalnym stanie raka stosują kapsaicynę – żyją bez raka – pan Fabisiak ma już udokumentowanych dużo takich przypadków!!!! Rak żołądka, rak macicy z przerzutem do płuc itp  Ten lek z kapsaicyny jest już  wdrażany w Stanach, ale nim dotrze do  powszechnego stosowania – można go wykonać samemu w domu. Nie ma na co czekać – ten prosty preparat może kogoś uratować. Oto proporcje dla chorych na raka : 30 dkg papryczek suszonych "Birds eye"  (2 torebki) pokruszyć i zalać 1 litrem oleju lnianego. Pełna ekstrakcja kapsaicyny do oleju po 14 dniach – często potrząsać słoikiem. Potem zlać do ciemnej butelki. Przechowywać w lodówce. Kapsaicyna jak każdy lek może mieć skutki uboczne  np. luźne stolce, zmniejszenie ciśnienia. Działa jak chemia i chorzy też tak się po niej mogą czuć – jak przy chemii. Sam rozpad raka jest już toksyczny. Kroić paprykę w rękawiczkach i uważać na oczy!!! Zdrowi przyjmują tylko  1- 2 małe łyżeczki dziennie przed jedzeniem.  Gdy zastosujemy świeżą chili  to w proporcji 1 kg na 1 litr i maceruje się przez 10  dni w lodówce, następnie zlewa i stosuje jak wyżej. Świeża papryka fermentuje wiec należy  pilnować i zlać w 10 dniu. Świeże chili z ektraktu - nadaje się doskonale do kanapek – ten ekstrakt ma małe ilości kapsaicyny wiec nie działa silnie leczniczo. 
Podczas przyjmowania kapsaicyny – koniecznie trzeba brać ostropest plamisty na wątrobę – albo cardumax z Finclubu, albo świeży sok wyciskany z ostu wiosną. Ostropest działa również na raka i wzmacnia wątrobę.  
 
Chili suszone Birds Eye Natco (150g) –  Rozdrabnianie  suszonej chili  delikatne ręczne – ciąć nożyczkami. Uwaga na ręce, oczy, usta -  oddychanie pyłem z  papryki – dusi i wywołuje ataki kaszlu – może spowodować niebezpieczne skurcze oskrzeli. 
Kraj pochodzenia Malawi   Skala (1-10): 10 Skala Scoville'a 100.000-225.000. Pić 5 x dziennie po 5ml -  po łyżeczce od herbaty przed jedzeniem – gdy pali – przegryźć chlebem z masłem, lub popić łykiem mleka. Mleko niweluje uczucie palenia.  Z czasem można się przyzwyczaić.


Oto proporcje: 30 dkg papryczek suszonych "Birds eye"
(2 torebki) zalać 1 litrem oleju lnianego. Pełna ekstrakcja
kapsaicyny do oleju po 14 dniach. Potem zlać do ciemnej butelki.
Przechowywać w lodówce. Papryczek można nie wurzucać.
Stosować do surówek, sałatek.


Chili suszone Birds Eye Natco (150g) bo to ma 250 tysięcy jednostek kapsaicyny - ta zwykla najostrzejsza chili węgierska czy hiszpańska ma najwyzej 5000 jednostek - to różnica w ostrości i mocy. Można dać mocniejszą habanero - ta papryka jest na "Ostrej kuchni"  - ma 350 tys jednostek - ale zacząc od tej zalecanej i później w drugiej turze habanero. 

43 komentarze:

  1. Samozwańczy eksperci proponują wam otrzymywanie kapsaicyny ze świeżych papryczek chilli, do tego twierdzą że habanero jest najlepsza…
    Oczywiście zawiera więcej kapsaicyny od innych odmian ale będzie na pewno wam wszystko jedno czy użyjecie łyżeczkę Chilli czy szczyptę więcej.. to zrównoważy różnicę.
    Bzdurą jest otrzymywanie „mikstury” ze świeżych owoców! Częstokroć szybciej fermentuje niż uzyskacie pożądany wyciąg…
    Inteligentniejsi kupują suszone owoce, kroją je (nie daj Boże jeżeli wyrzucają ziarenka) i czekają tygodniami na efekt.
    Wielokroć już pisałem o tym że sproszkowana papryczka Chilli – pieprz Cayenne, zmieszana z olejem np. z pestek winogron może być przyjmowana zaraz po przyrządzeniu…
    Oczywiście zawsze należy przed konsumpcją dobrze wymieszać zawartość naczynia… butelką najlepiej jest wstrząsać aż osad całkiem rozprowadzi się w oleju.
    Obawiam się że i ten zapis może zostać usunięty z tego forum, ponieważ podważa wiedzę wspomnianych „ekspertów”.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      W przypadku przygotowania ze sproszkowanej Chilli - jakie proporcje zastosować?

      Usuń
  2. Pozwoliłem sobie umieścić na blogu:
    http://www.ksiadz-myslacy-katolicki.blogspot.com/
    Dzięki. Proszę o kontakt. Pilne dość.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest już na www.facebook.com/habrolin może kogoś zainteresuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupiłam ten lek dla mamy - 280 zł z przesyłką , 60 kapsułek.
    Wzięła 1 kapsułkę i było jej niedobrze, ciężko i gorąco w żołądku, wymiotowała.Ma guzy na wątrobie i na płucach oraz nadżerki na błonie żołądka, ale leczone już z1,5 miesiąca.
    Nie wiem czy podawać dalej , mimo nietolerancji??
    Tak wielką nadzieję pokładałam w tym leku !!! :(((

    Spróbowałam sama, wzięłam 1 kapsułkę. Też było mi ciężko na wątrobie ( nie mam woreczka, więc wątroba tez osłabiona), ale krótko , nie było mi niedobrze.

    Bedę próbować podawać ostropest plamisty jakiś czas , a potem Habro Lin, ale czas ucieka .....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jak wygląda obecnie sytuacja zdrowia mamy ?????
      Mógłbym doradzić coś jeśli jest to możliwe i jest Pani chętna na darmową (tak DARMOWĄ) pomoc.

      Usuń
  5. Koniecznie ostropest. Nie będę się rozpisywał w necie o ostropeście jest wszystko. Chroni wątrobę ...a przy jakiejkolwiek terapii wątroba jest osłabiona chocoażby lekami...i samą chorobą neutralizując toksyny. Ja biorę 3 razy dziennie po 70 mg silimarolu. Próby wątrobowe.. młodzieńca. Mam wrzody na dwunastnicy i nadżerki żołądka... jem posiekaną habanero ...2 razy dziennie. Na chlebie. Pali w usta ale szybko mija...żadnych skutków ubocznych. Często zastępuję to taką miksturą sok z 2 cytryn pół łyżeczki kurkumy pirprzu cayenne imbiru lubczyka cynamonu do tego lyzeczke oleju lnianego i arachidowego i oliwy. Dolewam trochę wody wypijam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zalej siemie lniane wodą ciepłą . Potem przed podaniem tabletki wypić śluz i zjeść ziarenka ...osłoni żołądek lub jak ja osłaniać zołądek olejami ....to nie będzie wymiotów. I koniecznie osłaniać wątrobę ostropestem ...tylko wybierz preparaty standaryzowane ...dobrej jakości ...cena ta sama jak tych produkcji małych prywatnych firm....a wiesz co masz.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupiłam ostropest w ziarnach, będę mielić.Ile tego brać? - mielić łyżeczkę i to co wyjdzie po zmieleniu( pewnie trochę więcej niż łyżeczka) mieszać z wodą i wypijać- 3 razy dziennie???
    Templariusz jeśli możesz polecić ostropest gotowy - mielony lub jak piszesz "preparaty standaryzowane ...dobrej jakości", to proszę napisz tutaj lub na maila:
    izmar33@wp.pl
    W tej miksturze z cytrynami każdego składnika po pół łyżeczki- tak?
    Czy to zastąpi kapsacyinę?

    2 kapsułki Habro Lin zawierają 5 mg kapsaicyny. Czy ta dawka- 2 kapsułki bedzie działac leczniczo, czy może trzeba brać więcej???

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz poczytałam to forum:
    http://www.prosalute.info/forum/viewtopic.php?f=6&t=1105

    Kapsaicyna jednak szkodzi !!

    Czy jest ktoś, komu pomogła????

    Boję się, że przy chorej watrobie więcej przyniesie szkody niż pożytku

    OdpowiedzUsuń
  9. kupiłem ostatnio habrolin za 268 zł na oficjalnej stronie www.habrolin.pl. Puki co wszystko w jak najlepszym porządku. Czuję jak rozgrzewa mnie od środka moc kapsaicyny :) Czekam na efekty a czasu coraz mniej...

    OdpowiedzUsuń
  10. guiltfreedesserts - napisz jakie efekty osiągniesz.Ja zaprzestałam podawania mamie, tez ją paliło od środka i dlatego bałam się o jej wątrobę i nadwyrężony żołądek.

    Jakoś faktycznie mało tu relacji ludzi, którzy brali kapsaicynę i im pomogła.


    Znalazłam w necie ośrodek w Nowym Sączu, który leczy pestkami moreli, muszę zadzwonić do tamtejszego lekarza konsultanta. Podaję link do ich strony:

    http://www.pokonajraka.sos.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ten link...ja zaczęłam sama jeść pestki ale chcę właśnie gdzieś jechać
      Moja mama przeszła raka też

      Usuń
  11. Sprzedam paprykę habanero 70zł/kg tel 507102509

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kapsaicyna, Amigdalina (witamina B-17) i inne naturalne metody leczenia nowotworów. Zapraszam do kontaktu: didiidexter@o2.pl Opisy kuracji otrzymujesz GRATIS, można je przygotować samemu w domu! Obejrzyj kanał video: http://www.youtube.com/channel/UC49wk-wojYZ6JFo2o12JlKQ

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, paprykę habanero można nabyć w markecie Alma za 60zł/kg, możliwość zakupów online z dostawą do domu
    http://alma24.pl/produkt/132412730/papryka-ostra-habanero
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak sobie czytam i przerażenie mnie coraz większe ogarnia !
    Poziom niewiedzy jest olbrzymi. Ostropest plamisty zadziała tylko i wyłącznie w postaci nalewki na spirytusie. Dopiero etanol uwalnia sylimarynę i sybilininę z tych ziarenek. Mielony i moczony możecie sobie workami jeść, a efekt będzie zerowy. Kurkuma ? Działa, ale tylko zmieszana z ostrą papryką lub świeżym pieprzem. Polecam najostrzejszą paprykę bo o kapsaicynę tu chodzi jako aktywator kurkuminy. Jedzenie samej kurkumy nie daje NIC !!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kilka miesiecy temu dowiedzialam sie o stluszczeniu watroby wystraszylam sie i zaczelam zajadac ostropest plamisty ,jednak bardzo lubie i ostre potrawy,ostra papryke jem swierzutka z czym sie da,z salata,czy z mieskiem;]lubie ja przegryzac ,piecze,to fakt,lecz karzde przeziebienie przechodzi.Martwilam sie czy mi to jednak nieszkodzi na watrobe.Ucieszyl mnie ten artykul.Wlasnie weszlam tu by znalezc odpowiec.Dbajmy o nasze zdrowie,zaden lekarz nam go niezwruci.A propo alkocholu,winko [dobre]od czasu do czasu nieszkodzi ,uwarzajcie na bomby,silne alkochole i te tanie alkochole,nalewki,to trucizna.Zwracajmy uwage na jakosc alkocholu i zkad jest sprowadzony.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam sprzedam papryke habanero (gotowy roztwór z olejem lnianym, cena do uzgodnienia. Zostało nam kilka słoików mój tatuś ja pił niestety dla niego już było za późno. / karolkaaa16@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Czy jest jeszcze szansa na chociaż jeden słoik...?

      Usuń
  18. A czy można kapsaicynę zrobić z olejem z ostropestu?

    OdpowiedzUsuń
  19. stosuję kapsaicynę u mamy, która jest chora, teraz jest druga tura picia.4 tyg picia i 2 tyg przerwy. Czuje się rewelacyjnie,świetnie funkcjonuje, na nic nie narzeka, wbrew temu co prognozował lekarz. sama 1 dziennie piję małą łyżeczkę, przełykam ślinę kilka razy i niczym nie zagryzam. osteopest z finclubu ściągnęłam z Czech, 4 tyg czekania, podaję podwójną dawkę niż jest na zaleceniach(na necie można znależć sklep) można brać sylimarol z apteki. do tego wiele przypraw kurkuma pieprz imbir rozmaryn ect..dieta budwig.soki z wyciskarki.. w necie można znaleźć też olejek z kurkumy. Nie ma co się bać kapsy.trzeba tylko wspomagać wątrobę. Fakt, że po wypiciu robi się gorąco, ale to kwestia przyzwyczajenia. Ja generalnie nigdy nie lubiłam ostrych dań i przypraw a z kaps.nie mam większych problemów. myślę,że lepiej zrobić sobie samemu taką miksturę niż kupować jakieś preparaty. Wiem,że kapsa.działa. Powodzenia

    OdpowiedzUsuń
  20. aaa.ja robię tak jak podano daję 2 x Chili suszone Birds Eye Natco całe (150 g) czyli 300g na 1 litr oleju lnianego w ciemnej szklanej butelce trzymanej w lodówce, można kupić w aptece lub w necie.to jest b.ważne, nie kupujemy oleju z półki w sklepie. dobrze jak olej ma dużo kwasów omega 3 a taki jest oleofarm lenvitol, ostatnio apteka zamówiła mi oleofarm ale inny, który miał 1/10 kwasów omega 3, wszystko ma znaczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. stosuję kapsaicynę u mamy, która jest chora, teraz jest druga tura picia.4 tyg picia i 2 tyg przerwy. Czuje się rewelacyjnie,świetnie funkcjonuje, na nic nie narzeka, wbrew temu co prognozował lekarz. sama 1 dziennie piję małą łyżeczkę, przełykam ślinę kilka razy i niczym nie zagryzam. osteopest z finclubu ściągnęłam z Czech, 4 tyg czekania, podaję podwójną dawkę niż jest na zaleceniach(na necie można znależć sklep) można brać sylimarol z apteki. do tego wiele przypraw kurkuma pieprz imbir rozmaryn ect..dieta budwig.soki z wyciskarki.. w necie można znaleźć też olejek z kurkumy. Nie ma co się bać kapsy.trzeba tylko wspomagać wątrobę. Fakt, że po wypiciu robi się gorąco, ale to kwestia przyzwyczajenia. Ja generalnie nigdy nie lubiłam ostrych dań i przypraw a z kaps.nie mam większych problemów. myślę,że lepiej zrobić sobie samemu taką miksturę niż kupować jakieś preparaty. Wiem,że kapsa.działa. Powodzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do Mery J Widzę, że pani post jest jednym z najnowszych na tym forum, ale i tak dosyć dawny, bo mamy już koniec kwietnia 2016, w związku z tym zastanawiam się, czy jest jeszcze aktualny i czy osoba, która założyła ten blog nadal go prowadzi. Jeśli ma pani wie coś na ten temat to proszę o informację.

      Usuń
  22. Przeczytałam przepis na pozyskanie kapsaicyny z suszonych papryczek, ale nie ma w nim informacji, gdzie i w czym przechować przez te dwa tygodnie zalane olejem papryczki. Bardzo proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  23. Może zamiast samemu robić jakąś dziwna miksturę jednak lepiej zakupić sublement z kapsaicyną... Np. Habaicynę. Składa się z kapsaicyny i pierzgi pszczelnej, która również ma wiele dobroczynnych właściwości. Nie robi się po niej dziwnie gorąco. Dawki są odmierzone. Czerpmy z natury! :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Zaczęłam profilaktycznie pić kapsaicynę, I-szą partię z chili (0,5 kg w 500 ml oleju z pestek winogron) - 35 dni, spokojnie zagryzałam chlebkiem z masłem. II-gą partię zrobioną z mocniejszej, habanero - nie mogę tak spokojnie pić, po 1 łyżeczce, jak poprzednio; mam straszne boleści żołądka i głowy po zażyciu, dochodzi parcie na stolec i bóle jelitowe. Tak było przez pierwsze dwa dni, drugiego wyrzuciło ze mnie pokaźne ilości stolca, woń jakby wątroby i parzonych piór przy patroszeniu kury. Może habanero wymiotła jakieś pasożyty? Jest strasznie ostra ale nie jest to problemem dla mnie, gorzej z bólami. Dzisiaj trzeci dzień, już tylko 2 x zażyłam niecałą łyżeczkę - ból nadal występuje po zażyciu, po jakiejś 1/2 do 1 h ustępuje. Czy ból świadczy o wrzodach żołądka?

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja także kupuję habaicynę, jest w przystępnej cenie, nie ma wypełniaczy chemicznych, no i zaoszczędza się czas. Dodatkowo nie trzeba się zmagać z pieczeniem w jamie ustnej. Przy leczeniu onkologicznym koniecznie trzeba wspomóc wątrobę pitym systematycznie ostropestem i spozywaniem płynów, aby nerki mogły wydalić toksyny. Pamiętajmy,że organizm musi mieć możliwość pozbycia się toksyn.

    OdpowiedzUsuń
  26. www.q10revoltion.pl
    Koenzym Q10 jest sprawdzony i działający. Do picia w płynnej formie.Bardzo duża dawka 420mg ,wchłanialność gwarantowana,połączony z NADH dzięki czemu dział już po 30 minutach od wypicia. To nie tabletki i nie kapsułki.Jezeli ktoś szuka dobrego koenzymu w Polsce to tylko ten-polecam bo jest naprawdę świetny.

    OdpowiedzUsuń
  27. www.q10revoltion.pl
    Koenzym Q10 jest sprawdzony i działający. Do picia w płynnej formie.Bardzo duża dawka 420mg ,wchłanialność gwarantowana,połączony z NADH dzięki czemu dział już po 30 minutach od wypicia. To nie tabletki i nie kapsułki.Jezeli ktoś szuka dobrego koenzymu w Polsce to tylko ten-polecam bo jest naprawdę świetny.

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja biorę habaicynę, bo oprócz suszonego chili ma dodatek pierzgi pszczelej, a z tego co czytałam ona wzmacnia wątrobę, więc jest dwa w jednym.

    OdpowiedzUsuń
  29. Jezeli ktos ma mozliwosc kupic papryke Habanero w USA to polecam strone www.SpicesInc.com. Najlepiej wybrac zmielona, cena to okolo 26$ za 450gram plus przesylka na terenie USA. Nie wiem czy wysylaja poza granice. Ja stosuje profilaktycznie robiac mixture w proporcji 50g proszku papryki zalewam 0,5l oleju z pestek winogron. Czuje sie dobrze. dolaczam link do tej strony; http://www.spicesinc.com/p-868-habanero-chile-powder.aspx

    OdpowiedzUsuń
  30. Jezeli ktos ma mozliwosc kupic papryke Habanero w USA to polecam strone www.SpicesInc.com. Najlepiej wybrac zmielona, cena to okolo 26$ za 450gram plus przesylka na terenie USA. Nie wiem czy wysylaja poza granice. Ja stosuje profilaktycznie robiac mixture w proporcji 50g proszku papryki zalewam 0,5l oleju z pestek winogron. Czuje sie dobrze. dolaczam link do tej strony; http://www.spicesinc.com/p-868-habanero-chile-powder.aspx

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja bym proponował kupić sobie odmierzone w laboratorium ilości kapasaicyny, bo można sobie nią zaszkodzić, przyjmując zbyt dużą dawkę lub nie osiągnąć pożądanego efektu biorąc jej zbyt mało. Efekt antynowotworowy osiąga się na ściśle określonych dawkach. Sam od października profilaktycznie biorę habaicynę, bo nie muszę się dzięki temu zastanawiać ile chili powinienem przyjąć aby było dobrze. Pozdrawiam Antek

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobiłam z papryki CHILLI łyżka na szklanke wódki macerowałam 14 dni piję po 6 kropel na pół szklanki
    wody 2 razy dziennie ,jak narazie czuje się dobrze

    OdpowiedzUsuń
  33. A dlaczego suszone papryczki? Nie można z świeżych?

    OdpowiedzUsuń
  34. Proszę o kontakt osobę , która sobie pomogła , a dokładnie chodzi o jelito grube z przerzutem na wątrobę.
    Stan ciężki.

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie wiem dlaczego ale zalałam 1 kg swiezej chili 1 litrem oleju i po 5 dniach zrobilo sie to baaardzo geste. Prawie taka masa. Moze trzeba dac wiecej oleju, bo inaczej nie bedzie co wyciskac. Co myslicie? Duzo oleju Wam sie udaje zrobic korzystajac ze swiezej chili?

    OdpowiedzUsuń
  36. sosy,suszona, nasiona, świeża CHILI
    oraz olej z kapsaicyną :D
    https://www.facebook.com/paprykarzEG

    OdpowiedzUsuń
  37. Kapsaicyna podobnie jak cała reszta leczenia jest kwestią wiary. Ja wiem, że moja babcia pomimo najcięższej formy raka, żyje dzięki Księdzu który nam o tym przepisie powiedział, nie bierze chemii itd, a zażywa. Jedynym minusem jest efekt przeczyszczający.
    Lekarze dawali jej 3 miesiące. Za trzy dni minie 9 lat.. jak nadal jest z nami i ma już 88 lat. :). Mimo leczenie niekonwencjonalnego polecam. Ponieważ po tacie mam predyspozycje genetyczne sama stosuję. Oprócz walorów zdrowotnych i wybijania komórek rakowych, bakterii itd... pomaga w chudnięciu. Ważyłam 91 kg obecnie jest mnie 5 kg mniej. Jako masażystka też stosuję preparaty z kapsaicyną w składzie, o działaniu rozgrzewającym i nikomu jeszcze krzywa się nie stała.( z pacjentów nie chorych onkologicznie bo w raku nie masuje się).

    OdpowiedzUsuń
  38. Ja choróje 5lat na raka prostaty z 3przeżutami bardzo złośliwy rokowania 2lata życia a żyię już 5lat.Pije kapsaicyne z papryki habanero lub peperoni z olejem z ciemnego winogronu,artykuły kupione w marketach.Miksture przygtowóje w domu.Efekt jest widoczny.

    OdpowiedzUsuń